Rakennusmiehen eväät


 

 

Mitäs rakennushommissa voisi kätevästi syödä ? Monella rakennustyömaalla ei oikein ole ruuanlaittotilat priimaluokkaa. Mutta yksi hyvä väline on nestekaasupullo. Monissa rakennushommissa sitä tarvitaan, joten ei muuta kuin metallinen makkaranpaistotikku mukaan ja sinullahan on valmis grilli. Peruslenkkimakkaran lisäksi voit kokeilla vaikka kanaa tai ihan grillipihviä. Hyvin toimii kunhan valitset riittävän ohuita siivaleita.
Pro-sarjalaiset tekevät ihan grillivartaita ja käristävät niitä nestekaasulla. Hyvin toimii. Ja onhan se ammatin etu, jos joskus pääsee vaikka remonttityön lomassa osallistumaan grilliruuan syöntiin. Näin varmaan ainakin joillakin mökkitalkkareilla. Luulisi, että jos käy tekemässä rakennushommia sun muuta puuhaa kesämökeillä niin kyllä siinä välillä saa parempaakin safkaa rakennushommien ohessa. Itselläni olisi tarvetta piakkoin mökkitalkkarille Lempäälän suunnassa ja netistä etsiskelin sopivia, yksi hyvä vaihtoehto näytti olevan lemkoti.fi/mökkitalkkari-vuokramies.
Toinen asia mitä kaipailin mökille ruuanlaittoon liittyen, oli sellainen vedensäästö -suutin vesihanaan. Sieltä kun tuppaa tulemaan vain täysillä tai ei ollenkaan. Tutkailin vähän netistä, että mitä tuohon avuksi. Yksi hyvä näytti olevan www.greonia.fi/vedensaasto.html
Ainakin monet isännöitsijät suosittelevat, että taloyhtiöissä keskityttäisiin edes pikkuisen tuohon säästämiseen. Asukkaita ei kauheasti tunnu kiiinnostavan ja sitten kun kulut ovat suuret niin se on sitten isännöintitoimiston vika. Kyllähän se totta on, että hyvä isännöinti on sellaista, jossa pyritään karsimaan kiinteistön turhia kuluja, mutta se vaatii kyllä isännöitisijän lisäksi panostusta myös asukkailta eli osakkailta. Isännöintitoimistoja on mm. isännöinti Seinäjoki www.kmn.fi/ .
Ja kyllähän säästäminen on tärkeää jo rakennusvaiheessa, tehtiin sitten kerrostaloa tai vaikka kasvihuonetta. Turhanpäiväinen tavaran törsääminen ei hyödytä ketään, mutta rasittaa raekntajan kukkaroa ja sitä kautta vaikuttaa kaikkiin rakennustöihin osallistuviin sekä rakennuksen tuleviin käyttäjiin.
Kunhan mietit hyvin tarkkaan, että minkälaisella rakennustyömaalla ruokaa laitat ja syöt. Jos satut olemaan ammatiltasi vaikka asbestipurkaja tai muuten vaan työskentelet asbestia sisältävällä työmaalla, vaikka asbestikartoituksia tekemässä, niin sitten kannattaa vähän miettiä että pitäisikö se ruuanlaitto tehdä sitten vähän puhtaammissa tiloissa. Asbesti kun on aika vaarallista tavaraa ja keuhkoihin hengitettynä tuo pöly aiheuttaa kaikenlaisia ikäviä sairauksia. Sen takiahan tuosta tuli ihan uusi laki vuonna 2016. Se määrää, että kun remontoidaan ennen vuotta 1994 valmistuneita rakennuksia niin niissä täytyy tehdä asbestikartoitus. Se on luvanvaraista puuhaa eli niitä ei saa ihan kuka tahansa tehdä. Sama homma on myös asbestipurku -töiden kanssa. Niitäkään ei saa ihan tuosta vaan alkaa joka jamppa tekemään. Jos etsit tekijöitä noille hommille niin esim. www.asbestos.fi ja www.vsep.fi/ tekevät luvan kanssa tuon alan hommia.
Mutta takaisin ensimmäiseen asiaan. Eräs tuttu laatoittaja Oulu -seudulla kertoi, miten kävivät ruokatunnilla onkimassa ahvenia läheisestä oululaisesta lammesta ja paistoivat niitä työmaalla tikunnokassa. Ei tarvinnut kuin ripauksen suolaa ja siinä oli laatoitus -miehille hyvät eväät. Kaverilla oli aina mukana sellainen käsintehty puukko, jonka kahva oli kalan muotoinen. En ole kyllä ikinä nähnyt niin hienoa puukkoa livenä. Kysyin, että kuka sen oli tehnyt, itsekö oli kaveri askarrellut. Ei kuulemma ollut, oli ostanut ammattilaiselta, voisin kuulemma minäkin tilata netistä.
Hyvin oleellista kaikessa työmaalla tapahtuvassa kokkailussa on siis siivous, tässä tapauksessa rakennussiivous. Ei kannata kovin paljoa kokkailla ja syödä jos työpaikka on kovin likainen ja pölyinen. Moni rakennustyömaa kuitenkin on sellainen aina päivisin kun siellä työskennellään ja vasta illalla tulevat rakennussiivoojat paikalle. Siis sitten kun varsinaiset rakennusmiehet ovat jo lähteneet. Tuo on ihan ymmärrettävää, hankala se on rakennusssivousta tehdä jos samaan aikaan siellä muut tekevät rakennustöitä ja jätettä ja sotkua tulee koko ajan lisää. Eli sen takia rakennussiivous tehdään usein iltaisin. Moni timpuri on muuten huomannut sellaisen asian, että kaikkein pahin sotku työmaalla tulee sähkömiehiltä. Sinänsä mielenkiintoinen huomio, kyllähän sähkötyöt ovat aika siistejä jos vertaa vaikka muuraukseen tai ihan perus timpurihommiin, joissa sahataan ja porataan niin että purut lentää. Mutta ilmeisesti nämä kaverit osaavat siivota jälkensä paremmin kuin sähkömies. Muuten on aika vaikea selittää sitä, että sähköasennuksien jälkeen olisi kauhean sotkuista. En ole ainakaan itse koskaan nähnyt, että sähkötyöt kauheasti sotkisivat paikkoja. Tosin yksi kaveri oli kerran Helsingissä komennuksella laittamassa valaisimia eräällä isolla työmaalla. Hänen työtään oli siis valaistussuunnittelu Helsinki -nimisessä paikassa. Siellä kun ruuvasivat lamppuja kattoon kiinni niin laittoivat ihan merkille miten yksi sähkömies aina heitteli roskia ympäriinsä ihan tahallaan. Kysyivät sitten tältä sotkijalta aiheesta ja arvatkaapa mikä oli vastaus. No, kun kerran meillä sähköasentajilla on tällainen maine niin toimitaan nyt sitten sen mukaan. Yksi sitten kysyi, että ethän sattumoisin ole kotoisin Turusta? Minulla kun oli yksi tuttu turkulainen sähköalan mies, itse asiassa sen alaa oli sähkösuunnittelu Turku -seudulla ja vaikka ei mitään sähköasennuksia tehnytkään niin siitä huolimatta kuulemma sai sotkettua työmaan silloin kun siellä kävi. Vaikka siis ainoa homma oli toimistossa tapahtuva sähkösuunnittelu Turku -työ, niin kuitenkin tämä mies tuli aina välilllä työmaalle sotkemaan. Kuten kunnon sähkömiehen kuuluukin. Sitten meni työmaan isännällä hermot ja tilasi sähkömiehen palvelut ihan eri firmasta.
Toinen tarina on kiinteistövälittäjästä Tampereella. Kaverin työmaata siis olivat myytävät asunnot Tampere -seudulla. Kierteli päivän mittaan ympäri rakennuksia ja asuntoja. Kesäisin aina kun alkoi hiukomaan niin pysähtyi johonkin sopivaan paikkaan ja kaivoi auton takakontista pikkugrillin ja ei muuta kuin grillaamaan. Ei siihen hommaan aina tarvi niin ihmeellistä paikkaa. Itsekin olen katsellut asuntoa Tampereelta, tähän mennessä paras vaihtoehto on löytynyt läheltä keskustaa. Mutta takaisin tuohon välittäjäkaveriin. Kerran iski keikka vähän kauemmaksi, asiakkaalle piti etsiä sopivat toimitilat Lahti -nimisestä paikasta. Sinne olikin jo sen verran pitempi matka että varasi tällä kertaa mukaan astetta järeämmän grillin sekä kaasupullon ja kun keikka oli tehty niin piti ihan kunnon grillibileet kollegansa kanssa sopivalla levikkeellä valtatien varressa. Että voi sitä niinkin toimia Lahden suunnalla toimitiloja etsiessä. Ja hyvä, että söi kunnolla koska sai yllätyspuhelun ja keikka jatkui edelleen etelämmäs samalla vauhdilla. Piti lähteä katsastamaan vuokravarastoja. Sellaiset on muuten aika käteviä. Ei tarvi maksaa itseään kipeäksi siitä, että on iso asunto ja siinä iso varasto. Sen sijaan voi vuokrata varaston ihan erikseen, hyviä löytyy http://ps-varastotilat.fi/. Tarjolla on eri kokoisia ratkaisuja ja ovat ainakin edullisia ja turvallisia.
 


 

 
 
Copyright © 2006-2016 Yhteystiedot: Civil Eats, Helsinki, civileats@civileats.org