Ruoka-alan yritykset 

 
 
Kyllä myös kotikokki käyttää monenlaisten yritysten palveluja, vaikka kuinka helpolla haluaisi ruuanlaitossa päästä. Tietysti kaikkein helpoimmalla pääsee kun tilaa taksin ja ajaa lähimpään ravintolaan. Siksi aikaa voi tilata siivouspalvelun kotiinsa puunaamaan paikat putipuhtaiksi. Siinä sitä jo työllistää monta yrittäjää ja luo työpaikkoja tähän maahan. Paluumatkalla voi poiketa vielä kahvilassa kahvilla tai pyyhkäistä vaikka baariin ravintolayrittäjän kassaa kartuttamaan.
 
Ravintoloissa yksi näkyvin yritys on myös järjestyksenvalvoja eli portsari. Järjestyksenvalvonta ja turvallisuuspalvelut täytyy hoitaa aina ammattitaidolla ja rautaisella kokemuksella. Oltiinpa sitten maan kamaralla ravintolassa tai ruotsin laivalla bailaajia vahtimassa. Ensisijaisesti on pyrittävä tyytyväiseen asiakkaaseen. Sitä kautta syntyy hyvä maine ja sitä on ylläpidettävä myös viranomaisten keskuudessa.
Alalla toimivia yrityksiä ovat mm. Suomen Turvallisuustuote, turvallisuustuotteet ja Wiking Security, järjestyksenvalvonta.
Kun turvallisuuspalveluja ja järjestyksenvalvontaa tehdään ravintoloissa tai vaikka festareilla niin työ on paljon muutakin kuin pelkkien järjestyksenvalvojien tuominen alueelle.
Ensin on mietittävä turvallisuuskartoitus, suunnittelu ja johtaminen. Pitää myös laatia pelastussuunnitelma ja turvallisuussuunnitelma. Entä kuinka järjestyy yhteistyö eri viranomaisten kanssa.
Miten huolehditään järjestyksenvalvonnasta käytännössä ja ketkä ovat järjestyksenvalvojien esimiehiä.
Kuuluuko liikenteenohjaus kenen toimenkuvaan? Siihenkään ei voi ihan kylmiltään lähteä, suositeltavaa olisi käydä koulutus liikenteenohjaajan tehtäviin, lisätietoa kurssista www.suomenammattipatevyyskoulutus.fi/?Korttikoulutukset___Liikenteenohjaajan_koulutus.
Onko portsareiden tehtävänä myös eteispalvelut eli ns. narikka palvelut ?
Onko huolehdittu ensiavusta, onko järjestyksenvalvojilla ensiapukoulutus kunnossa? Siihen järjestetään kursseja eri puolilla Suomea, yksi esimerkki: www.suomenammattipatevyyskoulutus.fi/?Korttikoulutukset___SPR_h%C3%A4t%C3%A4ensiapu

Hyvin hoidettu ravintolaturvallisuus on tärkeä asia alan yrityksille. Sitä kautta saa itselleen maineen, joko hyvän tai huonon. Pitää myös osata tarjota asiakkaalle hänen kuvaansa sopiva palvelu. Onko kyseessä seurusteluravintola, tanssimesta, ruokaravintola, kahvio, pubi tai vaikka yökerho vai festivaalit tai muu tapahtuma.
Hyvä järjestyksenvalvoja osaa hoitaa kaikki tilanteet asiakaspalvelun näkökulmasta, kuitenkin pitäen mielessään järjestyksen ja turvallisuuden. Pitää löytyä myös kielitaitoa ja sosiaalisia taitoja. Lisäksi myös pelisilmää taloudellisia asioita ajatellen. Kaikki yritykset kuitenkin pyörivät rahan avulla ja raha tulee asiakkailta.
 
Välillä järjestyksenvalvontaa tehdään myös tilapäisillä anniskelualueilla. Sellaisia pystytetään melkein kaikissa tapahtumissa. Niidenkin turvallisuus täytyy pystyä hoitamaan yhtä asiallisesti kuin vaikka ravintoloiden.
 
Jos et kuitenkaan halua lähteä ravintolaan viettämään aikaasi, niin ihan työllistävä vaikutus se on kotona keittiössä hääräämiselläkin. Ota ensin esiin vaikka keittokirja, kyllä sen joku on kirjoittanut ja joku on sinne ne hienot valokuvat laittanut. Ja joku kaupallinen yritys lopuksi sen kirjan myynyt sinulle, ellet sitten ole ihan lahjaksi saanut. Vielä voit miettiä sitäkin, että mistäs ne kaikki ruokailuvälineet ja ruuanlaitossa käytettävät kipot ja kupit on tullut ? Onko joku pienyritys ne tehnyt vai joku monikansallinen yhtiö. Joka tapauksessa siinäkin on työntekijöitä tarvittu ja työpaikkoja luotu.
 
Välillä voit vähän viiltää veitsellä sormeen ja työllistää laastarifirmaa, älä nyt kuitenkaan liioittele sen kanssa. Ambulanssiyrityksiäkin löytyy, mutta ehkä niitä ei kannata työllistää ihan vaan kotona kokkaillessa.
 


 

 
 
Copyright © 2006-2016 Yhteystiedot: Civil Eats, Helsinki, civileats@civileats.org